Proměny

mandalové cvičení

Práce s mandalou je proces. Proces tvoření, který přináší mnohá nečekaná sdělení. Třeba to o poznávání světa, které mi nastínila tato mandala.

Od narození poznáváme svět kolem nás. Postupně se v něm učíme orientovat a fungovat. V životě jedou přijde chvíle, kdy se naše pozornost zaměří také směrem dovnitř.

Poznáváme s tím, co máme. Ano, bez kružítka je kruh šišatý. Ale je to můj kruh. I naše cesta poznávání světa je jedinečná. Barevné prstýnky mandaly ukazují na přirozený postup poznávání krok za krokem. Postupně poznáváme skryté stránky své osobnosti, stejně jako fungování různých oblastí vnější reality. Celý život máme na to, abychom prstýnky vybarvili. Každou vteřinu se učíme něco nového. Tak to je.

Kdybyste náhodou měli strach, že už moc místa pro poznávání nezbývá, všimněte si prázdného mezikruží. Zde je prostor pro zpřesňování, zjemňování a hluboké poznávání toho, co je. Čím jsme starší, tím je naše mandala poznání větší a barvy plněji pokrývají prostor, který nám papír (a život) nabízí.

Mám pro vás návrh. Zkuste si ve volné chvíli namalovat podobnou jednoduchou mandalu. Převypráví Vám tento příběh Vašimi slovy. Pak ji schovejte do šuplíku a čas od času se k ní vracejte. Zastavte se s ní na chvíli a vyplňte další malý dílek. Uvědomte si, co nového jste se od minula naučili. Co nového víte, o fungování světa tam venku nebo uvnitř. Využijte zadní stranu výkresu pro datované poznámky. Možná si budete chtít každé mandalové zastavení vyfotit. Uvedený postup nám pomáhá uvědomit si proměny našeho vědomí a proces propojování poznaného. Je svědkem naší osobní proměny.

Dlouhodobá práce s mandalou je dárek, který si dáváme sami sobě.